JULBAK

I går var det julbakardax. Det är spännande att baka i vedeldad bakugn, mycket ska stämma för att det ska bli bra. Bonden måste börja elda i tid, men det är ju inte ett så stort problem eftersom hon ändå ska upp och mjölka och kallt är det ju på morgonen. Sen ska man hitta den bra receptboken, inse att man inte kan göra åtta degar, välja vilka degar, kan man använda kärnmjölken? Till slut blev det ett tunnbröd med rågsikt och ett med smör och mest grovt rågmjöl. Vi passade på att koka kubben på vedspisen samtidigt när man ändå ska vara i köket minst fem timmar. Kubben kräver ju inte så mycket förutom att det ska vara en jämn inte så hög temperatur i fem timmar. Ett kokbubbel-plupp-ljud var var annan sekund är ganska bra..Elda elda, det sprakar och luktar gott av jäsdegar och vedeldning. Ända till Bonden sopar undan glöden med en torr tagelborste, då luktar det INTE gott längre. Kavla kavla kavla, degen är inte för lös och inte ens första kakan blir bränd. Vi fick det att stämma ihop bra den här gången. Sen åt vi tunnbröd med ”hemmasmör” så vi fick ont i magen.

Var ska kökstomten bo om inte i en kastrull!

Några snygga doppbröd måste man ju göra också

Annonser

1 kommentar

Filed under Livet på landet

One response to “JULBAK

  1. Vilka underbara bilder. Och det ser ju tokigt gott ut också…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s